Werving en selectie van leidinggevenden en bestuurders


De leidinggevende of bestuurder maakt het verschil! Daarom is het belang van een goede leidinggevende of bestuurder niet snel te overschatten. In het werven en selecteren van deze functionarissen wordt nog vaak traditioneel gewerkt: een advertentie in een onder ons bekend dagblad, een of enkele gesprekken en een extern assessment. 

Turn around is van mening dat dit ook anders kan. Niet de 'koude' advertentie, maar de 'warme' contacten maken potentiële kandidaten enthousiast. Op grond van een zorgvuldig opgesteld profiel wordt in een uitgebreid netwerk gezocht naar mogelijk geschikte kandidaten met wie gesprekken worden gevoerd.

In augustus en september 2015 hebben we een werving en selectieopdracht uitgevoerd voor een nieuwe directeur van de Koningin Wilhelminaschool in Hardinxveld-Giessendam. Lees de referentie van de heer Jan Nederveen, voorzitter van het toezichthoudend bestuur.    

'Het bestuur van de  Koningin Wilhelminaschool te Hardinxveld-Giessendam wist al geruime tijd dat haar huidige directeur met pensioen zou gaan. Met elkaar hebben we dus ruim de tijd gehad om na te denken over de invulling van de vacature. Omdat ons ook “verhalen” bereikten van andere scholen met een “moeilijk te vervullen directie vacature,  hebben we er over nagedacht hoe wij dit zouden aanpakken. Met elkaar kwamen we tot de conclusie dat wij graag geadviseerd zouden worden door iemand die het werkveld van de directeur goed kent.

Na verschillende gesprekken zijn wij bij Dick Both uitgekomen. De reden dat wij voor hem gekozen hebben,  is zijn (manier van) aanpak en zijn brede netwerk in het onderwijs. Hij adviseerde ons om een inloopavond  te organiseren. Voor deze inloopavond adverteerden wij twee keer. Op de avond zelf kwamen er vijf belangstellenden langs. Op een ongedwongen wijze maakten ze kennis met de school. Deze avond is een succes geworden. Een aantal van de bezoekers solliciteerde ook daadwerkelijk.

    

Na deze avond hebben we de vacature kenbaar gemaakt in DRS en  het RD. Een spannende periode brak aan. Dick heeft voor ons ook  in zijn “netwerk” gelobbyd. Uiteindelijk bleek dat vooral de bezoekers van de (vrijblijvende) inloopavond solliciteerden. Op dit moment staan we voor het uiteindelijke selectie traject. We hopen dat de Heere onze inspanningen wil zegenen en dat er begin januari 2016 een nieuwe directeur mag starten op onze KWS'.